E-cigaretter i det offentlige rum

E-cigaretter er ikke omfattet af rygeloven, så du kan principielt dampe på din e-cigaret, hvor du vil. Der er dog flere steder, hvor man har valgt at forbyde brugen af e-cigaretter på lige fod med almindelige cigaretter og anden tobak. De fleste steder bør du spørge, om det er i orden at dampe. Læs her om e-cigaretter i det offentlige rum.

Din arbejdsgiver bestemmer, om du må dampe
Rygning er stadig tilladt på mange arbejdspladser. Der er dog ofte udarbejdet en specifik rygepolitik. Ofte er der specialindrettede rygerum eller kabiner, hvor rygere kan ryge i fred og uden at genere ikke-rygerne. Nogle arbejdspladser ønsker ikke, at der bliver røget indenfor, hvorfor rygere må gå udenfor for at ryge. Der kan være opstillet et skur eller halvtag, så rygerne kan stå i tørvejr. Som damper kan du ikke kræve, at du må dampe på din arbejdsplads. Ønsker du at dampe på din e-cigaret i din arbejdstid, må du tage en snak om dette med din arbejdsgiver. Din arbejdsgiver eller nærmeste chef bestemmer om du må dampe.

Du skal også tænke på dine kolleger. Pres ikke ikke-rygere til at tillade at du damper i deres nærvær. Der er fortsat for lidt viden om de skadelige virkninger. Ønsker du at dampe et andet sted end rygerne, så tag en snak om det med din arbejdsgiver, men det kan skabe splid, og forvent ikke, at der kan laves særregler for dig.

Tjek reglerne på de enkelte cafeer, restauranter og barer
Når du skal i byen, er du allerede vant til, at det kan være svært at komme til at ryge. På cafeer, restauranter og barer er det det enkelte steds indehaver, der bestemmer, om du må bruge e-cigaretter eller ej. Spørg høfligt om det er i orden at dampe, når du ankommer. Det kan være, at de placerer dampere ved bestemte borde. Ikke-rygere kan måske ikke med det samme se forskel og kan blive sure eller overraskede, hvis du lige pludselig sidder og damper løs på din e-cigaret.

Hvis personalet ikke ved, hvad en e-cigaret er, så kan du fortælle lidt om den, og om hvordan den fungerer. Vær ærlig og bliv ikke sur eller defensiv, hvis de stiller kritiske spørgsmål eller ender med at sige nej.

Som hovedregel må du ikke dampe i offentlige transportmidler
E-cigaretter er ikke omfattet af rygeloven. Det har derfor ikke tidligere været forbudt at bruge e-cigaretter i busser og tog. Det har imidlertid skabt nogle problemer, når forskelligt personale har skullet tolke reglerne. Der er efterhånden blevet taget stilling til e-cigaretterne rigtig mange steder, og der er ikke mange, der tillader det. Det betyder, at det i dag ikke er tilladt at dampe hos DSB. Metroen forbyder ikke udtrykkeligt e-cigaretter men har et generelt rygeforbud. Det samme gælder for Midttrafik. Movia Trafik tillader ikke brugen af e-cigaretter i alle busser. Det samme gælder for Nordjyllands Trafikselskab (NT) og Fynbus.

Flere forbud er sikkert på vej
E-cigaretter er ikke kun forbudt i offentlige transportmidler. Der er også andre steder, hvor der er formuleret et klart forbud mod brug af e-cigaretter fx Aalborg Sygehus og Rigshospitalet. En række virksomheder har desuden indført forbud mod e-cigaretter indenfor på arbejdspladsen. Nogle steder tolker man de eksisterende regler sådan, at rygeforbud automatisk gælder e-cigaretter. Det gælder fx Frederikshavn og Vesthimmerland kommune. Flere forbud er sikkert på vej. Dette betyder, at du som damper i stor udstrækning fortsat skal regne med at blive betragtet som ryger. Selv om e-cigaretter ikke er omfattet af rygeloven, og du principielt kan dampe på din e-cigaret, hvor du vil, så er virkeligheden altså en anden.

Dette indlæg blev udgivet i Sundhed og tagget , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.